Uđite u svet fotografisanja hrane: kako da postanete profesionalac

Fotograf hrane i Canon ambasador Jasmin AlBatoul objašnjava kako je razvila karijeru i pruža savete ambicioznim fotografima.
Čaj prska u vazduh iz visoke šolje sa šarom na tanjiru.

Fotografisanje hrane ne gubi na popularnosti, pa svakodnevno puni milione Instagram fidova. Međutim, pošto je dostupno tako puno sadržaja, početnicima u svetu fotografisanja hrane postaje teže da se izdvoje iz gomile. Otkrijte kako čak i najjednostavnija jela napravljena kod kuće možete da učinite vrednim Mišelinove zvezdice.

Jedan od fotografa koji je uspešno prešao put od amatera do profesionalca je Canon ambasador Jasmin AlBatoul. Jasmin, koja je samouka i živi u Batni u Alžiru, ima trenutno prepoznatljiv stil koji koristi kretanje i energiju za izdvajanje slika. „Ono što mi je najzanimljivije je izazov pretvaranja nečega normalnog što viđamo svaki dan, kao što je hrana, u nešto prelepo i umetničko“, kaže ona.

Jasmin je počela da se bavi fotografijom u ranim tinejdžerskim godinama, inspirisana dedinim francuskim katalozima za dizajn enterijera. „Neki su imali više od 4.000 strana, a ja sam provodila jako puno vremena listajući ih i želeći da mogu da snimam takve fotografije.“

Nekoliko godina kasnije Jasmin je počela da koristi društvene mreže, kao i YouTube uputstva za upoznavanje sa ručnim komandama na fotoaparatu Canon EOS 600D (sada ga je nasledio Canon EOS 850D). Kako je raslo njeno iskustvo, povećavao se broj pratilaca, pa je ubrzo postala pravi profesionalni fotograf hrane. Danas se njen broj pratilaca na Instagramu približava cifri od 50.000, a ima i mnoštvo završenih profesionalnih angažmana.

Jasmin je u odličnoj poziciji da sagleda svoja postignuća, a ovde otkriva glavne lekcije koje je naučila na putu do uspeha.

1. Eksperimentišite sa različitim tehnikama

Dve čaše sa jarkoroze tečnošću sa laticama koje plutaju u njoj. Tečnost se sipa sa visine, što dovodi do prskanja u jednoj čaši.

Jasmin kaže da je ključ njenog onlajn uspeha pronalaženje jedinstvenog i upečatljivog stila – to joj je pomoglo da se izdvoji iz gomile. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 85 mm, 1/200 s, f/4 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tanjir sa ćurosima na stolu, jedan je umočen u činiju sa čokoladnim sosom, a jedan lebdi iznad činije.

Usredsređivanje na jednu specifičnu oblast ili temu u okviru fotografisanja hrane omogućava veće pokazivanje kreativnosti. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark IV sa objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/6,3 i ISO 250. © Yasmin AlBatoul

Da biste kreirali sopstveni stil, Jasmin preporučuje eksperimentisanje.

„Uvek mi je zanimljivo kada profesionalni fotografi koriste nekonvencionalne tehnike“, objašnjava ona. „Lično, volim da koristim velike brzine zatvarača za fotografisanje objekata u pokretu ili kapljica vode, čime se dobijaju zanimljivi efekti u pozadini. To je jedna od prvih tehnika koju sam naučila kada sam počela da koristim ručni režim.“ Crtanje svetlom je još jedan trik koji Jasmin koristi od kada je bila amater. Kada se kreira u kontrolisanim uslovima, kaže ona, može da unese prelep, umetnički dodir slici.

Za fotografe koji žele da snimaju kretanje kao Jasmin, Canon EOS M50 omogućava snimanje brzinom od 10 kadrova u sekundi u rafalnom režimu kako garantovano ništa ne biste propustili.

2. Razvijajte svoju umetničku stranu

Asortiman voća aranžiran tako da izgleda kao da lebdi u vazduhu, naređan na viljušku, sa sjajnom plavom pozadinom.

Razvijanje onlajn zajednice predstavlja odličan način da vidite šta se već nudi, a može da vam pomogne da se povežete sa pratiocima i da razvijete brend. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/100 s, f/7,1 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tri pržena jajeta koja izgledaju kao da lebde u liniji nasuprot žute pozadine.

Za snimanje profesionalnih fotografija Jasmin i dalje koristi fotoaparat sa kojim je počela, što dokazuje da možete da kreirate fotografije visokog kvaliteta sa ograničenim budžetom. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 70 mm, 1/125 s, f/4,5 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

„Glavna stvar koju sam naučila je privlačenje interesovanja kreiranjem nečega različitog“, kaže Jasmin. „Postoji sve veće interesovanje za fotografije i sadržaj u vezi sa hranom na svim platformama, pa bi svako ko je zainteresovan da postane influenser u vezi sa hranom trebalo na umu da ima umetničku stranu posla.

„Razmišljajte o estetici“, kaže ona. „Slike hrane obično međusobno liče, pa kreirajte sopstveni stil. Istaknuti influenseri u vezi sa hranom imaju jedinstven stil, a razvijanje umetničke strane će vam omogućiti da postignete jedinstven rezultat.“

3. Izgradnja zajednice

Žuta supa se sipa u činiju, a tečnost prska u vazduh.

Tehnika koju je Jasmin izabrala unosi kretanje i zabavu na njene slike i izdvaja ih od snimaka mrtve prirode. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/160 s, f/6,3 i ISO 200. © Yasmin AlBatoul

U moru fotografa koji slično razmišljaju, Jasmin je znala da mora da predstavi nešto novo kako bi se izdvojila. „Shvatila sam da na platformama poput Instagrama ima puno onih koji probavaju hranu i putuju zbog hrane, ali veoma mali broj njih su zaista fotografi hrane. To je bila prilika za mene da se probijem. Pomislila sam, „zašto ne bih delila sadržaj iz perspektive fotografa hrane?“

„Kada sam počela, nije bilo puno fotografa hrane u Alžiru, pa sam pomislila da može da bude zanimljivo da istražim taj put. Kuvanje je važan deo naše kulture ovde u Alžiru, pridajemo veliki značaj hrani, pa mi se tema prirodno nametnula.“

Društvene mreže su naučile Jasmin vrednosti povezivanja sa ljudima. Usredsređenost na razvijanje mreže pomoglo joj je da se razvije, kao fotograf i kao influenser.

„Kada sam počela da objavljujem slike, povratne informacije su mi dale pouzdanje da nastavim sa onim što radim“, kaže ona. „To što sam postala influenser naučilo me je da su ljudi zainteresovani za ono što radim: žele da saznaju više. A kako moja onlajn „porodica“ raste, stvara se interesovanje za moj sadržaj.“

4. Objektivi otvaraju vrata kreativnosti

Snimak izbliza na kojem je pečeno kestenje, a jedan viri iz ljuske.

Pomoću makro objektiva možete da istražite različite teksture i šare na hrani. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/200 s, f/8 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Za profesionalne fotografije nije potreban profesionalni budžet. „Započela sam sa fotoaparatom Canon EOS 600D koji je idealan za početnike: pristupačan, ali uz dobar kvalitet. Po mom mišljenju, u pitanju je jedan od najpouzdanijih fotoaparata na tržištu“, kaže Jasmin. Međutim, Jasmin je ubrzo nakon što je počela da snima poželela da potraži bolju alternativu objektivu koji se dobija sa fotoaparatom. „Rezultati su bili dobri, ali sam želela više, pa sam odabrala Canon EF 50mm f/1.8 STM“, kaže ona.

Jasmin je otkrila da je novi objektiv doneo nove kreativne prilike. „Blenda mi je omogućavala da dobijam zamućene pozadine, što fotografiji daje šarm i upečatljivost. Odmah sam videla poboljšanje, naročito u detaljima, bojama i ukupnom kvalitetu.“

Jasmin takođe koristi objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, koji najčešće uparuje sa fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV. „To je moj omiljeni objektiv. Makro prenosi moje fotografije hrane na novi nivo, daje intenzivniji i svetliji izgled bogat teksturama i detaljima.“

Drugi objektivi koje možete da uzmete u obzir uključuju EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM sa fotoaparatom EOS M50 ili možete da koristite EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM sa DSLR fotoaparatom.

5. Nastavite da učite nove veštine

Roze čajnik sipa čaj u šolju koja lebdi u vazduhu iznad tanjira.

Eksperimentisanje sa objektivima, kao što je makro, može da napravi veliku razliku na finalnim slikama – Jasminin omiljeni objektiv je Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Naslagane činije se pune pirinčem koji se sipa iz drvene kašike, a koja lebdi iznad njih.

Želja za stalnim poboljšavanjem ključna je za svakoga ko želi da krene Jasmininim stopama. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark IV sa objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/160 s, f/9 i ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Ključni aspekt Jasmininog dugoročnog uspeha je njena mogućnost i spremnost da uči nove stvari, čak i kao renomirani profesionalac.

„Kada vidim fotografije koje sam snimila pre dve ili tri godine, zaista sam zadovoljna rezultatima, ali i srećna zato što sam nastavila da napredujem, zato što znam da sada mogu mnogo bolje“, kaže ona. „Tajna za to je jednostavna – samo nastavite da učite. Zbog toga sa zadovoljstvom delim savete sa svima koji žele da napreduju.“



Jasminino putovanje u svetu hrane možete da pratite na njenom Instagram fidu @yasmin_albatoul

Napisala Natali Denton

Srodni proizvodi

Srodni članci

Kako da snimate hranu poput profesionalca

Prepustite se vodiču Jasmin Albatoul za fotografisanje hrane – savladajte kompoziciju, skrivene rekvizite i tehnike kako biste oživeli slike.

Kako da snimate video zapise hrane visokog kvaliteta poput profesionalca

„Jessie Bakes Cakes“ okupila je više od 100 hiljada pratilaca video zapisima o hrani od kojih zastaje dah. Ovde ona objašnjava kako da savladate videografiju hrane.

Odštampajte svoju knjigu recepata

Natasha Alipour-Faridani o tome kako da fotografišete i odštampate svoju knjigu recepata.

Makro fotografisanje hrane

Kreirajte zanimljive apstraktne slike sa hranom pomoću makro objektiva kompanije Canon.