ČLANAK

Da li je prelaz na hibridni rad zaista potpuno završen?

Research conducted for the Canon IT Transformation Barometer report shows that 98% of IT leaders disagree.

Istraživanje sprovedeno za izveštaj Barometar IT transformacije kompanije Canon pokazuje da se 98% IT lidera ne slaže sa tim.

Tokom 2024. godine, trendovi hibridnog rada i rada od kuće otišli su mnogo dalje od faze kada su bili samo fraza u trendu. To je sada jednostavno realnost za milione radnika širom Evrope. Kompanije se hvale neosetnim prelazom na ove modele, projektujući sliku poslovanja na neizmenjen način. Ali ispod površine ove moderne transformacije radnog mesta, i dalje postoje kompleksnosti i izazovi.

Stoga nije ni čudo što čak i nakon nekoliko godina primene tih modela, najnoviji rezultati iz izveštaja Barometar IT transformacije kompanije Canon pokazuju da 98% IT lidera još uvek aktivno radi na unapređivanju strategija hibridnog rada i rada od kuće. Koji su to uporni problemi koji i dalje muče donosioce odluka u IT sektoru (IT Decision Maker – ITDM)?

Integracija: hronični izazov

Učinak organizacija i njihovih timova zavise od besprekorne komunikacije između zaposlenih, čak i ako ne rade na istoj lokaciji. To znači da se siguran način sticanja konkurentne prednosti ogleda u usvajanju najnovije tehnologije za saradnju u trenutku kada se pojavi na tržištu.

Međutim, neprekidno usvajanje novih alata brzim tempom ima sopstvene izazove. Podaci iz izveštaja Barometar IT transformacije pokazuju da postizanje neosetne integracije sa novom tehnologijom nije lako. Na pitanje kako žele da unaprede hibridni rad u svojim organizacijama, 47% ITDM-ova je reklo da je integracija sa kancelarijskom infrastrukturom i platformama prioritet, čineći je najbitnijom stavkom.

Ovo ide u prilog aktuelnoj dilemi ITDM-ova: usavršavanje hibridnog rada zahteva stalnu evoluciju. Međutim, rešavanjem jednog problema tako što će pomoći podeljenim timovima da sarađuju efikasnije, rizikuju da dođe do pogoršanja drugog problema: svaka implementacija nove tehnologije donosi nove izazove integracije koje IT timovi treba da prevaziđu.

Drugi rezultati našeg istraživanja to potvrđuju. Na pitanje u vezi sa nedavnom implementacijom tehnologije, ITDM-ovi su kao najčešći problem naveli kompatibilnost između nove i postojeće tehnologije, što je bio odgovor 28% ispitanika.

Nije ni čudo da se u izveštaju Barometar IT transformacije otkriva kako se ITDM-ovi ovim kompleksnostima bave putem strateške nabavke. Integracija je postala glavni prioritet kada su odluke o nabavci u pitanju, što odražava visok nivo svesti o potencijalnim prekidima rada koje neadekvatno integrisane tehnologije mogu da izazovu.

IT decision maker increasing visibility and control

Povećavanje vidljivosti i kontrole

Rad od kuće i hibridni rad mogu da budu noćna mora kada je usklađenost sa propisima u pitanju. Nije reč o strogom nadzoru zaposlenih, ali nesumnjivo je da su se izazovi nadzora i upravljanja zaposlenima intenzivirali u ovakvom radnom okruženju.

Još jedna tema koja se javila među planovima ITDM-ova za podrobnije oblikovanje rada od kuće i hibridnog rada je potreba za boljim upravljanjem načinom na koji zaposleni pristupaju kompanijskim aplikacijama i informacijama van kancelarije. 43% IT lidera kažu da žele da poboljšaju vidljivost načina na koji zaposleni koriste softver, 42% žele da povećaju kontrolu načina na koji se zaposleni pridržavaju postupaka za usaglašenost i 40% žele kontrolu nad neovlašćenim korišćenjem IT infrastrukture. Na ovom primeru vidimo da IT lideri nedvosmisleno smatraju da je potrebna veća kontrola kako bi se izbeglo javljanje rizika.

Ovo nimalo ne iznenađuje. Do toga je došlo usled sve češćeg kršenja bezbednosti, sajber-napada i proliferacije neovlašćenog korišćenja IT infrastruktura u poslovnom svetu uopšte. Godine 2023. došlo je do povećanja učestalosti napada softvera za iznudu otkupa za 57% u preduzećima širom Evrope1, dok Gartner predviđa da će 75% zaposlenih igrati ulogu u uvođenju neovlašćenog korišćenja IT infrastrukture u mrežu organizacije do 2027. godine2.

S obzirom na ovaj razvoj događaja, ITDM-ovi nastavljaju da posmatraju rad od kuće i hibridni rad kao moguću slabu tačku koja zahteva konstantno unapređivanje – naročito po pitanju načina na koji se upravlja informacijama – kako bi se umanjila pojava rizika. A da bi se ublažili ti rizici, potrebni su robustni sistemi i smernice sa mogućnošću prilagođavanja poslovnom okruženju koje neprekidno evoluira i očuvanja integriteta organizacije.

Teret za IT timove

ITDM-ove nije potrebno podsećati na to kako je tranzicija na rad od kuće i hibridni rad uticala – i dalje utiče – na obim posla i nivoe stresa njihovih timova.

Integracija. Vidljivost. Bezbednost. To su kompleksni problemi, a neprestani pritisak da se sistemi koji unapređuju ove oblasti poboljšaju doveo je do porasta obima i složenosti dnevnih zadataka IT timova.

IT barometar daje jasan pregled načina na koji su ti izazovi povećali obime posla IT sektora. IT lideri su izjavili da je 2023. godine došlo do povećanja njihovih odgovornosti koje je bez presedana. Ne samo da se bave složenijim sistemima i većim bezbednosnim rizicima, već su se povećali i zahtevi da se očuvaju kontinuitet i efikasnost u timovima koji su u sve većoj meri rasuti: Izveštaj pokazuje da u nekim slučajevima ITDM-ovi troše tri puta više vremena na svoje odgovornosti nego 2019. godine.

Veći obim rada neizbežno se kombinuje sa većim stresom. IT barometar otkriva da su nivoi stresa među IT stručnjacima naglo porasli između 2019. i 2021. godine i da tek treba da se spuste na nivoe od pre pandemije.

Ti podaci ističu ljudski aspekat kada su IT izazovi u pitanju – pored tehničkih prepreka, tu je i značajan uticaj na pojedince koji su zaduženi za upravljanje ovim sistemima. Sada više nego ikada pre, ITDM-ovi su u prvim redovima odbrane organizacije, stavljajući akcenat na potrebu za strateškom podrškom i resursima koji mogu da olakšaju ovakve vrste pritiska i budu potpora njihovoj dobrobiti.

IT decision maker creating a position of strength

Formiranje jake tačke

ITDM-ovima nije bilo lako tokom proteklih nekoliko godina. Naše istraživanje ističe uticaj rada od kuće i hibridnog rada: u pitanju je složeno okruženje koje se brzo menja, kojem se ITDM-ovi neprestano prilagođavaju i u koje uvode inovacije.

Od integrisanja različitih tehnologija do poboljšavanja nadzora i kontrole nad operacijama izvan kancelarije, IT lideri su predvodnica definisanja načina na koji će radna mesta u budućnosti funkcionisati. Za mnoge, to nije bilo lako postići. Ključ uspeha biće pronalaženje prave ravnoteže između ulaganja u nove mogućnosti i upravljanja uticajem novih integracija; ako to postignu na pravi način, godine koje dolaze mogle bi da im budu najuzbudljivije u karijeri.

Želite da istražite kako organizacije mogu da koriste iskustva koja su ITDM-ovi imali tokom poslednjih pet godina za projektovanje putanje koja će ih voditi u godinama koje dolaze? Odmah pročitajte kompletan izveštaj IT barometar.

Preuzmite izveštaj

Dodatno istražite

Niste sigurni koji proizvodi odgovaraju vašem preduzeću?